Poep eten afleren, kan dat?
Coprofagie, oftewel het eten van ontlasting, is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem bij honden. Veel eigenaren vinden het vies en proberen het gedrag met correcties te stoppen. Maar poep eten is voor veel honden zeer hoog gemotiveerd gedrag en werkt zelfbelonend: het levert direct een prettige ervaring op; de smaak is voor hen onweerstaanbaar, een echte delicatesse.
Corrigeren helpt meestal onvoldoende en kan zelfs averechts werken. Honden kunnen bang worden om überhaupt iets op te eten, de relatie met hun eigenaar kan verslechteren, honden kunnen bezitterig worden en agressie laten zien. Maar meestal worden ze juist slimmer in het vermijden van de correctie en worden ze er handiger en sneller in om de drol toch naar binnen te werken. In plaats van te corrigeren, kun je beter een combinatie van management, training en omgevingsaanpassingen inzetten. Hieronder bespreken we hoe je dit gedrag kunt aanpakken.
Waarom eten honden poep?
Er zijn verschillende redenen waarom honden poep eten:
- Zelfbelonend gedrag: Poep kan smakelijk zijn, vooral van dieren met een andere voeding (zoals katten of paarden).
- Honger of voedingstekorten: Hoewel voedingstekorten zelden de oorzaak zijn, kan een gevoel van honger bijdragen.
- Stress en verveling: Honden die weinig uitdaging krijgen, kunnen poep eten als bezigheid.
- Aangeleerd gedrag: Sommige honden ontwikkelen dit als gewoonte, bijvoorbeeld door het kopiëren van moederhonden.
Wat werkt niet?
Veelgebruikte methoden om poep eten te stoppen werken niet of kunnen bijwerkingen hebben:
- Corrigeren (bijvoorbeeld boos worden of schreeuwen) kan ervoor zorgen dat de hond het stiekem gaat doen of zelfs bang wordt om te eten in het bijzijn van de eigenaar.
- Fysieke straffen of aversieve middelen. Eigenaren zijn hier vaak niet consequent in waardoor de hond er niets van begrijpt. De correctie moet voor de hond ook zwaarder wegen dan de beloning van het poep eten en dat betekent dat de correctie vaak heftig moet zijn. Dat veroorzaakt stress en angst veroorzaken en kan andere gedragsproblemen geven. Van straffen verandert ook de dat het onderliggende motivatie niet.
- Scherpe of hete middelen op de ontlasting smeren werkt meestal niet, omdat honden snel leren welke drollen onaangenaam smaken en welke niet.
Wat kun je wél doen?
1. Voorkomen en management
- Houd de omgeving schoon: Ruim ontlasting direct op in de tuin en vermijd uitlaatplekken waar veel poep ligt. Maak je tuin minder aantrekkelijk voor katten, zodat je niet steeds hoeft schoon te maken.
- Gebruik een muilkorf: Een goed passende Baskerville-muilkorf voorkomt dat de hond poep opeet zonder dat hij niet meer kan snuffelen. Let wel op: want honden worden ook handig in hun muilkorf door de poep smeren om het alsnog te kunnen eten. Dit wil je voorkomen.
- Lijn de hond aan op ‘risicoplekken’ en neem afleiding (zoals een speeltje of voersnoepjes) mee.
2. Voedingsaanpassingen
- Meer vezels in de voeding om een voller gevoel te geven.
- Voer verspreiden over meerdere maaltijden per dag om hongergevoelens te verminderen.
- Supplementen zoals veendrenkstof of probiotica kunnen helpen als een verstoorde darmflora meespeelt.
3. Trainen op impulscontrole
- ‘Laat het’ aanleren: Leer je hond een alternatief gedrag in te zetten door een beloning te geven als hij poep negeert. Begin met makkelijkere situaties en bouw dit op naar echte wandelingen.
- Aandachtsoefeningen: Train je hond om meer op jou te focussen en minder op de omgeving. Dit kan door belonen voor oogcontact of het volgen van je stemcommando’s.
- Ruilen en belonen: Als je hond richting een hoopje poep loopt, roep je hem enthousiast en geef je een beloning of een leuk spelletje.
4. Afleiding en verrijking
- Meer snuffel- en speurwerk aanbieden: Snuffelmatten en speuroefeningen geven eenzelfde voldoening als poep zoeken.
- Meer interactie tijdens de wandeling: Doe gehoorzaamheidsoefeningen of neem een speeltje mee.
- Extra kauwmateriaal geven: Dit kan helpen tegen verveling en het zoeken naar alternatieve beloningen.
Conclusie
Poep eten is een sterk gemotiveerd en zelfbelonend gedrag, wat betekent dat trainen vaak onvoldoende effectief is. Het is niet mogelijk om de onderliggende motivatie weg te trainen, waardoor je hond snel terug zal vallen als je aandacht verslapt. Wil je dit gedrag verminderen, dan is een combinatie van management, training en omgevingsverrijking de beste aanpak.
Annemarie de Haan
Kynologisch Gedragstherapeut en Instructeur